当前位置: 电信首页 >> 学部概况 >> 学部通知 >> 正文

【70周年校庆讲座】海天学者阿斯顿大学曹文平教授学术讲座

时间: 2019/06/20 15:32:03    点击:

报告题目:Emerging Trends and Applications in Motor Design

时间 2019年6月2114:00-17:00

地点研教楼507

报告人简况:曹文平教授,英国阿斯顿大学电力工程系首席教授,电机及电力电子学科带头人,理学硕士项目主任;IEEE英国和爱尔兰地区工业电子学会会长;皇家学会Wolfson研究优秀奖获得者;美国麻省理工学院玛丽居里研究员。先后在谢菲尔德大学,诺丁汉大学,纽卡斯尔大学以及贝尔法斯特女王大学的电气工程系工作。长期从事电机及拖动系统的故障诊断、可靠性及效率改进的基础研究,涵盖多种工业电机设计、系统热分析、力电子器件性能及老化机理分析、精密测量、测试方法及国际标准制定。应用范围包括再生能源开发,电动及混合动力汽车,航空电机,智能电网及其它民用领域。近年来在专业期刊及会议发表论文160篇,其中IEEE/IET Transactions 50篇。长期作为专业顶级期刊审稿人,英国国家基金及欧盟项目评审人,并受邀担任包括IEEE/IET Transactions 在内的15个国际杂志的编辑/副编辑/编委及特刊主编。

报告内容摘要The electrical machines technology is in permanent evolution even though their basic principles were invented more than 200 years ago. For any amount of power rate, all moving electromechanical devices need design, manufacturing, testing, condition monitoring, and control techniques. In the past, electrical machine design was equivalent to investigating electromagnetic performance. Nowadays, thermal, rotor dynamics, power electronics, and control aspects are also included. The material and engineering science have introduced new dimensions on the machine design process and impact of manufacturing.

In this presentation, the emerging trends and applications in machine design will be delivered. The latest high speed machine and propulsion machines are introduced, spanning from the most conventional electrical vehicles to the recent usage of electrical machines in aerospace technology